Do góry

Desery Przepis na:

Placek z owocami

Desery

Autor: Tosca

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 1914

Dodano: 16.07.2009

Odsłon: 20882

Smaczne ciasto z owocami sezonowymi. :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy miękkie lub roztopione masło. Stopniowo dodajemy przesianą z proszkiem mąkę.

  2. 1/3 dość gęstego ciasta wylewamy na wyściełaną pergaminem foremkę, do reszty ciasta dodajemy kakao i ponownie wykładamy na blaszkę porcję ciasta. Równomiernie rozkładamy owoce. Resztę ciasta rozrzedzamy mlekiem i rzadka masę wylewamy tak, aby prykryć owoce.

  3. Pieczemy około 40 minut w 170 stopniach. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tosca 20 sierpnia 2009 Jasne, ogranicza nas tylko własna inwencja! Polecam każde kwaśnie owoce sezonowe, wiśnie, sliwki, agrest czy czasne porzeczki... :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 26 lipca 2009 Ja robiłam w średniej blaszce, około 30x30.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aleksandra2009 24 lipca 2009 jakiej wielkosci ma byc blacha do ciasta?pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 21 lipca 2009 Tyle, żeby ciasto było lekko lejące i dało sie łatwo rozprowadzić na owocach. Tak na wyczucie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mada 21 lipca 2009 A ile ma byc tego mleka ,tak mniej więcej

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ania61 17 lipca 2009 dziękuję z wyjaśnienie, ciasto wypróbuję już dziś.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 17 lipca 2009 Ciasto dzielimy tak jakby na 3 części. 1/3 biała - na spód, 2/3 - z kakao, z tego połowa pod owoce, a połowa rozrzedzona na wierzch.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń