Do góry

Desery Przepis na:

Placek z porzeczkami i kruszonką

Desery

Autor: Drakanka

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 41

Dodano: 08.05.2009

Odsłon: 13077

prosty w wykonaniu, nie za slodki, pasuje na letnie uczty przy grillu

Składniki

  • kwasna smietana, 1 kubek
  • cukier krysztal, 1 szklanka
  • maslo, 1 czubata lyzka
  • maka, 2 szklanki
  • jaja (oddzielone), 3 szt
  • owoce (porzeczki, ew.jagody lub maliny), swieze lub mrozone, 0,5 kg
  • proszek do pieczenia, 1 paczka
  • cukier waniliowy, 1 paczka
  • maka (na kruszonke), 3/4 szklanki
  • cukier (na kruszonke), 1/2 szklanki
  • maslo (na kruszonke), 1/2 kostki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. miekkie maslo utrzec na piane, dodac cukier i po kolei wbijac zotlka. dobrze utrzec te skladniki. nastepnie dodac kwasna smietane, wsypac pomalu make, dodac proszek do pieczenia i na koncu cukier waniliowy. dokladnie polaczyc wszystkie skladniki. ubic bialka na sztywna pianke i dodac do masy, delikatnie wymieszac.

  2. duza blache wylozyc papierem do pieczenia, wlac ciasto, gladko rozsmarowac. na ciasto rozlozyc owoce rownomiernie.

  3. z maki, cukru i masla wyrobic rekoma kruszonke, jak bedzie sie za mocno lepic ew.dodac troszke wiecej maki, musza tworzyc sie grudki. kruszonke rozprowadzic na owocach. ciasto piec w temp. 150 st.C przez 40-45 min (zalezy od piekarnika, sprawdzac ciasto patyczkiem !). ostudzone ciasto mozna posypac cukrem (ale nie musi byc).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń