Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki jak po węgiersku ( org. Jadło Drwala)

Przekąski

Autor: mamakacperka4

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 744

Dodano: 28.10.2009

Odsłon: 19344

Placki pochodza z gazetki PP, wypróbowałam ... są naprawdę dobre. Trochę roboty*, ale warte tego smaku.

Składniki

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyzka oregan
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól
  • mąka do zageszczenia
  • liść laurowy
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 szklanki rosołu
  • Na placki ziemniaczane:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • cebula
  • 1-2 łyżi mąki
  • olej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Smażymy po jednym dużym placku ziemniaczanym na osobę.

  2. Pokrojone w duże kawałki pieczarki smażymy na tłuszczu, dodajemy pokrojoną cebulę. Doprawiamy.

  3. Mięso kroimy w niedużą kostkę. Smażymy na osobnej patelni razem z pokrojoną cebulą, aż mięso zbrązowieje. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu- jeśli trzeba.Dodajemy rosół, przyprawy i zioa. Dusimy 15 minut,dodajemy przecier pomid. Zagęszczamy mąką.

  4. Na placek wykładamy kilka łyżek mięsa z sosem, składamy, na wierzch wykładamy pieczarki. Podajemy z surówka. Np. z kapusty kiszonej lub marchewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eaugustyn 01 grudnia 2010 super polecam ,do placka ziemniaczanego dodałam czosnek :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agatasur 03 lutego 2010 Już wiem co dziś zrobię na obiad, napiszę jak wyszło :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 29 października 2009 Poprawiłam, no z mięsem schodzi tak ok 1 godziny. Wiec zaczynam od przygotowania najpierw mięsa, ciasto na placki wstawiam do lodówki i smażę każdemu przed podaniem... acha i placek smaze na małej patelni ale grubszy- nie ma wtedy problemu z przewracaniem, wtedy juz nie składam placka tylko układam na wierzchu mieso i pieczarki.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 28 października 2009 Robie bardzo podobnie, tyle, ze mięsko duszę dłużej. Pracochłonny przepis ale warto ;)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 28 października 2009 Dawno temu robiłam podobne placki i nzapomniałam o tym daniu.Cieszę się ,ze go przypomniałas.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń