Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ryżowe zapiekane z pomidorami

Dania główne

Autor: vdj83

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 26

Dodano: 19.05.2009

Odsłon: 4102

Wspaniały aromat ziół plus gorący ser ... pycha!

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać ryż, chwile posmażyć i zalać dwoma szklankami wody, posolić. Gotować, aż ryż pochłonie wodę, co jakiś czas mieszając.

  2. Ugotowany ryż lekko przestudzić, dodać jajka i zioła, doprawić solą i pieprzem. Formować placki i smażyć je na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

  3. Pomidory pokroić w plastry. Żółty ser zetrzeć i połączyć ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.

  4. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać na przemian pomidory i placki i polać sosem serowym. Dekorować ziołami. Zapiekać w nagrzanym do 220 C piekarniku przez ok. 15 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń