Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z cukini inaczej

Przekąski

Autor: Sangerta

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 259

Dodano: 20.05.2009

Odsłon: 4627

Dla odmiany, w ciepłym sezonie, rewelacyjny sposób na letni obiadek, zwłaszcza, gdy tradycyjne dania ździebko się sprzykrzyły...

Składniki

  • średnie cukinie (wielkości ogórka), 4 szt.
  • mąka, 0,5 - 1 szklanki
  • ser żólty w kostce lub tarty, 20 dkg
  • filet z kurczaka (może być z udźca), 1 szt.
  • jajka, 2 szt.
  • przyprawy
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. kurczaka pokroić drobniutko, obsypać ulubionymi przyprawami (np. Gyros) i lekko przesmażyć na minimalnej ilości tłuszczu na lekko złoty kolor. Odstawić do przestudzenia

  2. cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można je wcześniej wydrążyć, ale niekoniecznie).

  3. dodać starty na grubych oczkach ser żólty w takiej ilości, by nie przekraczał połowy objętości cukinii.

  4. przestudzonego kurczaka dodać do cukini i sera, doprawić przyprawami, dodać jajka i zagęścić mąką tak, by móc formować placki wlewając masę łyżką na patelnię

  5. smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na chrupko. Podawać wprost z patelni z dipem czosnkowym lub innym ulubionym sosem... Między gorące placki można włożyć plaster sera żółtego tak, by się przytopił... Kurczaka można zastąpić końcówką szynki lub innej wędliny, która zalega w lodówce...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń