Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pomysł na wykorzystanie cukinii, pieczona razem z serem nabiera pysznego smaku i oryginalnego aromatu dzięki listkom mięty, na dodatek robi się je błyskawicznie :) przepis znaleziony na wyrwanej kartce z jakiegoś starego numeru gazety Tina
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 92
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2695
Składniki
cukinię umyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. posolić i odstawić na 10 minut żeby puściła sok.
odciśnięty miąższ cukinii wymieszać z startym żółtym serem, bułką tartą, miętą, i jajkiem, doprawić pieprzem.
w oryginalnym przepisie smaży się niewielkie placuszki na oleju. Dla mnie było to zbyt tłuste więc rozgrzałam piekarnik do 180 stopni i wyłożyłam ciasto cukiniowe na blasze w piekarniku. Ustawiłam termoobieg ( pieczenie góra dół) i piekłam przez 15 minut do uzyskania złotego koloru i chrupiących brzegów. Blaszkę nasmarowałam oliwą.
Placuszki najlepiej smakują z sałatka z pomidorków : 3 pomidory i 1 małą cebulę pokroić i wymieszać, doprawić łyżką oliwy i octu utartymi z solą i pieprzem. Kiedy wszystko jest już na talerzach do pełni smaku wystarczy jeszcze tylko łyżka gęstego jogurtu naturalnego.
smacznego