Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo smaczne danie. Mozna je przyrzadzic na wiele sposobów w zaleznosci od dodanych przypraw. Moja wersja jest orientalna, z kolendra i przyprawa Ras el-Hanout ( marokanska mieszanka skladajaca sie z galki muszkatolowej, suszonych platków róz, cynamonu, anyzu, kurkumy, chili, bialego pieprzu, imbiru, gozdzików, ziela angileskiego, kardamonu i alpinii) Równie dobrze smakuje wersja z papryka albo imbirem i curry lub z pietruszka, tymiankiem i majerankiem.
Smaczne, wyraziste i aromatyczne nadzienie do szynki konserwowej. Biesiadnicy...
Odsłon: 1706
Nie każdy lubi jajka faszerowane z dodatkiem ryby. Ja uwielbiam je z tego prz...
Odsłon: 1579
Polecam. Ulobiony śledź mojego męża.
Odsłon: 178
Smaczne, wyraziste i aromatyczne nadzienie do szynki konserwowej. Biesiadnicy...
Odsłon: 1706
Nie każdy lubi jajka faszerowane z dodatkiem ryby. Ja uwielbiam je z tego prz...
Odsłon: 1579
Polecam. Ulobiony śledź mojego męża.
Odsłon: 178
Składniki
Dynie i ziemniaki zetrzec na tarce, dymke przekroic na pól i pokroic w waskie paski, prazone orzeszki zmielic i wszystko wymieszac z maka orkiszowa. Doprawic sola, pieprzem, kolendra i przyprawa Ras el-Hanout. Uformowac plaskie placki. Smazyc na goracym oleju na zloty kolor, nastepnie zmniejszyc ogien i smazyc dalsze 10 min. obracajac co jakis czas.
Ser pokroic w kostkie. Szalotke obrac i drobno posiekac, smazyc 2-3 min. na masle. Dodac smietane, potem ser i mieszac tak dlugo trzepaczka, az sie ser rozpusci.
Placki podawac z sosem i zielona salata.