Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z gotowanych ziemniaków

Przekąski

Autor: nelakornelia

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 252

Dodano: 16.09.2010

Odsłon: 7558

W ten sposób możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia

Składniki

  • ugotowane ziemniaki, 1 kg
  • mąka, 2 szklanki
  • jajka, 2 sztuki
  • mąka do posypania stolnicy
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka i mąkę. Zagnieć, uformuj gruby wałek na opruszonej mąką stolnicy. Pokrój go, ulep owalne placki i odrazu wkładaj je na gorący olej. Smaż z obu stron na złoto, podawaj na gorąco, odrazu po zdjęciu z patelni.

  2. Dobrym dodatkiem jest pikantny sos pomidorowy. Placki można też przestudzić i posmarować pastą z wędzonej makreli. Dobrze smakują też z sosami pieczeniowymi, majonezowymi i śmietaną. W wersji dla dzieci można podać je po prostu posypane cukrem.

  3. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

apple 17 września 2010 Pyszne są takie placuszki:) Ja robię podobne, dodaję tylko do ciasta zeszkloną cebulkę,posiekaną natkę, przyprawiam solą i pieprzem a gotowe placuszki obtaczam w bułce tartej (są bardziej chrupiące) i dopiero smażę. Pyszne z sosem grzybowym!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneta0404 17 września 2010 Bardzo dobrze smakuja rowniez z sosem grzybowym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 16 września 2010 świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ziemniaków z obiadu :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń