Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki z jabłek i ziemniaków

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 08.04.2009

Odsłon: 1862

Fajna mieszanka placków ziemniaczanych z racuchami. Pychota - warto spróbować!

Składniki

  • ziemniaki, 1 kg
  • kwaskowate jabłka, 5
  • jajka, 2
  • Mąka pszenna, 3 łyżki
  • homogenizowany twarożek, 1 mały pojemnik
  • sól
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie umyć, obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Wymieszać ze startymi ziemniakami.

  2. Dodać roztrzepane jajka, mąkę i szczyptę soli. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta, lekko je spłaszczać. Smażyć z obu stron na rumiano. Pozostałe jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić z dodatkiem cukru.

  3. Placki smarować twarożkiem i uduszonymi jabłkami, podawać składane po kilka sztuk.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń