Do góry

Dania główne Przepis na:

PLACKI ZIEMNIACZANE

Dania główne

Autor: LIDECZKA

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 15449

Dodano: 26.07.2009

Odsłon: 13087

Bardzo prosta potrawa staropolska, lubiana nie tylko przez dzieci.

Składniki

  • ziemniaki DUŻE, 1 kg
  • Jaja, 3
  • Mąka pszenna, 2-3 łyżki
  • sól
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane, umyte ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce.

  2. Dodać jaja, mąkę, sól, wymieszać.

  3. Smażyć racuszki na gorącym oleju, na złoty kolor. Podawać gorące (z cukrem, śmietaną, keczupem, sosem tzatziki, lub innym ostrym). Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

violonczelka 15 marca Oooo ciekawe. Jeszcze nigdy nie jadłam placów bez cebuli - muszę spróbować

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ula0123 03 sierpnia 2010 można smażyć na patelni większe placki , po usmażeniu można je złożyć w pół
a do środka włożyć łyżkę gulaszu - na talerzu oprócz placków polanych odrobina
sosu z gulaszu, położyć po łyżce różnych surówek a zaproszeni przez nas
goście na kolację - będą zachwyceni smakiem i widokiem naszych placków

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elka1269 15 września 2009 A ja dodaję jeszcze marchewkę i por. Też pycha:)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 27 lipca 2009 A u nas je się na słodko, z cukrem. :) Pycha.

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dzazgusia 26 lipca 2009 Ja dodaję do takich placuszków jeszcze cebulę potartą i 1 ząbek czosnku Pychotka...Pozdrawiam

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń