Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane

Przepis dnia 2011-10-01
Dania główne

Autor: KingMazur

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 80

Dodano: 29.09.2011

Odsłon: 25338

Placki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych pyszności, mogę ich zjeść milion a i tak mało. Z pieczarkami, z gulaszem, ze śmietaną, każde, a najbardziej to placki po węgiersku. Dziś zostały skonsumowane ze śmietaną i z karkówką w sosie własnym. Za radą cioci dodałam do placków troszkę sody oczyszczonej, co jak najbardziej zrobiło robotę, wyszły fajne mięsiste. zapraszam również na bloga

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchew i cebulę zetrzeć na średnich oczkach. Posolić, popieprzyć, dodać zioła prowansalskie, odstawić na 10 min; po tym czasie, ziemniaki lekko odcisnąć z nadmiaru wody (ale nie do końca, bo będą zbyt suche i nie będą się dobrze smażyć). Dodać jajko, mąkę, sodę i zamieszać. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć jednego placka, po czym spróbować, czy nie brakuje soli lub pieprzu, jeśli jest ok smażymy do końca, nakładając łyżką masę ziemniaczaną i lekko spłaszczając na placki. Podajemy jak lubimy: z sosem pieczarkowym, śmietaną, gulaszem, czy z czym tam dusza zapragnie:) Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń