Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane w pieczarkowej kołderce

Dania główne

Autor: purchawencjos

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 1185

Dodano: 05.12.2009

Odsłon: 6766

Każdy z nas lubi chyba ten ziemniaczany frykas. Prosty ale podany w odpowiedniej oprawie zarazem wykwintny.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ścieramy na tarce do ćwikły. Gdy Ziemniaki są zbyt wodniste, nadmiar wody należy odlać. Cebulę obrać i również zetrzeć. Dodać biały ser, łyżeczkę proszku do pieczenia, sól, pieprz. Jajka rozmącić w osobnej misce, gdy nabiorą pulchności dodać do masy ziemniaczanej oraz 2 czubate łyżki mąki. Pół natki umyć i posiekać - wrzucić i wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Smażyć cienkie placki na rozgrzanym oleju.

  2. Sos pieczarkowy: Cebulę posiekać na drobna kosteczkę. W rondlu rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulkę do zeszklenia. W tym czasie myjemy i obieramy pieczarki. Gdy pieczarki są młode i bialutkie nie obieram ich bo to nie ma sensu :) dokładnie je wtedy myję. Siekamy pieczarki na cienkie plasterki i wrzucamy do rondla z cebulką. dusimy ok 15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i przyprawić solą i pieprzem po czym dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać. Dodać druga połowę posiekanej natki.

  3. Placki układamy na talerzu i polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gvlba 05 grudnia 2009 Musi być pycha.Uwielbiam i placki i pieczarki

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń