Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z cytrynowym twarożkiem

Przepis dnia 2009-01-07
Przekąski

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 09.04.2008

Odsłon: 28544

Rewelacyjne danie do serwowania na kolację lub obiad.

Składniki

  • ziemniaki, ok. 1/2 kg
  • 1-2 cebule
  • mąka, 2 łyżki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • twarożek wiejski, 250 g
  • 1 cytryna
  • przyprawa do twarogu Kamis Fit Up
  • śmietana 18%, 1 opakowanie (200 ml)
  • wędzony łosoś w plastrach, 200 g
  • płatki migdałowe, 1 opakowanie (ok. 150 g)
  • świeża pietruszka lub koperek - gałązki do dekoracji, posiekane 2 łyżeczki do twarożku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, cebulę siekamy, dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem - dokładnie mieszamy. Po czym smażymy na patelni spore placki. Cytrynę parzymy, ocieramy z niej skórkę, którą wrzucamy do blendera, dodajemy płatki migdałowe - chwilkę miksujemy, po czym dodajemy twarożek podzielony na części i śmietanę - wszystko miskujemy na gladką masę. Na koniec dodajemy pietruszkę lub koperek oraz odrobinę soku wyciśniętego z połówki cytryny, doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem - krótko miksujemy. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Usmażone placki wykładamy na talerze, na każdego placka kładziemy po ok. 2 łyżki twarożku i zwiniętego w rulonik łososia. Dekorujemy gałązkami pietruszki lub koperku i kawałkami cytryny. Pycha!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mamakacperka4 06 września 2009 Robię podobne, tylko ze śmietaną i łososiem, fajne sa. Ten przepis warto wypróbowac. Pozdrawiam.

31 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ninas50 06 września 2009 wersja wykwintna, wypróbuję na pewno - z ciekawości jak smakują!

31 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń