Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalne do przygotowania, nie trzeba zawracac sobie głowy odmierzaniem
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach, posolić w misce, odstawićna jakieś pół godziny, żeby puściła sok. Po tym czasie sok odlać, dodać jajko, pieprz, utarty na tarce o grubych okach ser i tyle mąki, by masa miała konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe (cukinii i tak nie da rady odcedzić z soku w całości). Smażyć z obu stron na złoty kolor (lojalnie ostrzegam, że oleju wychodzi raczej sporo, więc placuszki są bez odtłuszczania np. na papierowych ręczniczkach raczej tłuste).
Do zimnego jogurtu wgnieść czosnek. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ciepłymi placuszkami