Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z owocami i bitą śmietaną

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5464

Dodano: 27.02.2008

Odsłon: 11950

Pełna rozpusta! Dla łasuchów należy podwoić ilość składników ;)

Składniki

  • śmietanka kremowa, 150 ml
  • cukier puder, 2 łyżki
  • tłusty serek wiejski twarogowy, 500 g
  • 3 jajka
  • mąka, 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią), 1 opakowanie
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • świeże lub mrożone owoce (maliny, truskawki, jagody, porzeczki...), 500 g
  • drobny cukier, 1/2 szklanki
  • kawałek laski cynamonu
  • 2 goździki
  • olej, 3 łyżki
  • masło do smażenia
  • szczypta soli
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bita śmietana: Schłodzoną śmietankę ubijamy, a gdy podwoi objętość, dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lodówki. Sos: Świeże owoce dokładnie umyć, wsypać do rondelka i dodać 3 łyżki wody. Mrożone owoce wrzucić do rondla, wody w tym przypadku nie trzeba dodawać. Owoce gotujemy na małym ogniu przez 10 min. (mrożone do momentu aż się rozmrożą). Wsypujemy cukier, goździki, cynamon, mieszamy, niech gotuje się jeszcze przez 5 min. Placuszki: Przetrzyj ser przez sitko do dużej miski (lub zmiel). Dodaj obie mąki, żółtka i utrzyj lub zmiksuj na gładką masę. Wsyp skórkę otartą z pomarańczy. Ubij białka ze szczyptą soli, kiedy piana będzie „sztywnawa”, wsyp cukier waniliowy i płaską łyżeczkę drobnego cukru. Ubijaj aż piana będzie zupełnie sztywna. Następnie wymieszaj delikatnie pianę z masą serową. Rozgrzej na patelni masełko. Dużą łyżką nabieraj ciasto i wkładaj na patelnię. Placuszki polewamy sosem, na wierzch łyżką kładziemy bitą śmietanę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń