Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z soczewicy

Dania główne

Autor: holka_polka

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 336

Dodano: 09.05.2008

Odsłon: 6019

Wspaniałe placuszki z mało w Polsce popularnej (a jakże niesłusznie!) soczewicy. Samo zdrowie!

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Soczewicę przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 2 godz. Po tym czasie zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, zalać 500 ml wody (z tej, w której moczyła się soczewica), dodać curry i soczewicę - ugotować do miękkości. Miękką soczewicę (wraz z cebulą) przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać żółtka, kaszę, sól i ew. pieprz (jest składnikiem curry!). Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki (uwaga! - lubią się rozpadać; dobrze jest wtedy dodać jeszcze troszkę kaszy do masy) i smażyć na złoty kolor. Podawać w towarzystwie świeżych warzyw, surówek, sałatek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń