Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniałe placuszki z mało w Polsce popularnej (a jakże niesłusznie!) soczewicy. Samo zdrowie!
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 451
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32627
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 111
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 37
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 112
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 451
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32627
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 81
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 111
Składniki
Soczewicę przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 2 godz. Po tym czasie zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, zalać 500 ml wody (z tej, w której moczyła się soczewica), dodać curry i soczewicę - ugotować do miękkości. Miękką soczewicę (wraz z cebulą) przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać żółtka, kaszę, sól i ew. pieprz (jest składnikiem curry!). Na rozgrzany olej kłaść łyżką małe placuszki (uwaga! - lubią się rozpadać; dobrze jest wtedy dodać jeszcze troszkę kaszy do masy) i smażyć na złoty kolor. Podawać w towarzystwie świeżych warzyw, surówek, sałatek