Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne,przyrzadzane w mniej tradycyjny sposob,placki ziemniaczane dla osob lubiacych spozywac to danie bez dodatku cukru :)
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 20
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Ziemniaki obieramy,scieramy na tarce o srednich oczkach (mam na mysli tarke-wiorki ) Podobnie scieramy cebule. Starte ziemniaki wrzucamy na sitko,zeby odsaczyc nadmiar soku. Sok odlewamy a zebrana na dnie miski make ziemniaczana wrzucamy ponownie do utartych ziemniakow.Dorzucamy cebule . Dodajemy cale jajo,posiekany koperek lub pietruszke.Mozna tez dodac zamiast koperku czy pietruszki -zielona cebulke. Calosc doprawiamy sola i pieprzem wg.uznania.
Na patelni rozgrzewamy olej tak jak do smazenia ''zwyklych'' plackow ziemniaczanych. Nakladamy mase lyzka wielkosci lyzki drewnianej formujac ksztaltne placuszki. Smazymy z obu stron na srednim ogniu do zrumnienienia,podobnie jak zwykle placki. Mnie najlepiej smakuja takie placuszki podane z ketchupem lub salsa . Zwolennicy gestej ,kwasnej smietanki moga sobie serwowac placuszki w ten wlasnie sposob. Smacznego