Do góry

Dania główne Przepis na:

Placzki ziemniaczane z sosem paprykowym

Przepis dnia 2009-05-01
Dania główne

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2379

Dodano: 30.04.2009

Odsłon: 7036

Tradycyjne placki w nie tradysyjny sposób...

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw robimy sos czyli: pół cebuli , 1 czosnek drobno kroimy i razem z mrożonką Leczo smażymy na odrobinie oleju, dodajemy przyprawę do leczo, bazylię i oregano. Gry warzywa zmiękną dodajemy trochę wody i koncentratu pomidorowego wszystko razem chwile gotujemy. Na koniec zagęszczamy odrobiną mąki z śmietaną,

  2. Placki: Ziemniaki obrać i zetrzeć, wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Dodać resztę startej lub drobno pokrojonej cebuli, czosnek, oraz koperek, wszystko dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, a gdyby było za gęste dodajemy jajko (gęstość ciasta zależy z jakich ziemniaków robimy placki). Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, upieczone placki odkładamy na papierowy ręcznik.

  3. Placki podajemy z sosem i posypujemy odrobiną startego sera

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń