Do góry

Przekąski Przepis na:

Pleśniaczek

Przekąski

Autor: mysz204

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 560

Dodano: 12.01.2010

Odsłon: 13333

latwe i pyszne;)

Składniki

  • maka, 3 szkl
  • Jaja, 5
  • proszek do piecz., 1/2 paczki
  • maslo/margaryna, kostka 250g
  • cukier, 1szkl
  • kakao, 3lyzki
  • dzem/powidlo, do posmarowania
  • cukier waniliowy, 1
  • orzechy wloskie, garsc
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do maki dodajemy zoltka,maslo,proszek,cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. podzielic ciasto na trzy czesci. jedna czesc polozyc na dno blachy i posmarowac dzemem a nastepnie posypac orzechami. druga czesc zagnisc z kakao i utrzec na tartce na orzechy. bialaka ubic na piane i dodac 1 szkl cukru. wlac i przykryc trzecia biala warstwa starta. piec ok 40 min na zloty kolor posypac cukrem pudrem;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysz204 24 stycznia 2013 ok 2 lyzeczek proszku ,maka zwykla pszenna szczerze mowiac nigdy nie patrzylam na typ

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasme 15 stycznia 2013 mysz204 czy mozesz, prosze napisac ile lyzeczek proszku do pieczenia, nie mieszkam w Polsce i mam pudelko proszku do pieczenia... i jeszcze jaka make najlepiej uzyc. dziekuje i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kasme 15 stycznia 2013 mysz204 czy mozesz prosze napisac ile lyzeczek proszku do pieczenia, nie mieszkam w Polsce i mam pudelko proszku do pieczenia... i jeszcze jaka make najlepiej uzyc. dziekuje i pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kotek78 01 stycznia 2013 Pleśniak jest przepyszny. Ja natomiast robię go bez orzechów i tylko z własnej roboty musem jabłkowym z dodatkiem cynamonu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mniamu 10 lutego 2010 ...pleśniaczek jest extra :) ja zamiast dżemu używam pokrojonych w ćwiartki gruszek a do ciasta dodaję aromat migdałowy...w tej wersji smakuje bosko...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mysz204 07 lutego 2010 ciesze sie ze smakuje;) pozdrawiam wszystkich;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

seszem 06 lutego 2010 świetny przepis! jak upiekłam to zaraz musiałam piec drugi bo tak wszystkim smakował!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magda71 22 stycznia 2010 Nie polecam dodawania kisielu do piany- chyba ze ktos lubi gumisie- daje to taki wlasnie efekt i nie ma nic wspolnego z orginalnym przepisem , za ktory, mysz204 SERDECZNIE DZIEKUJE.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 13 stycznia 2010 jak robię pleśniaka nie dodaję dżemu ani orzechów, a owoce (moga to być wiśnie, jabłka, gruszki), a do piany z białek dodaję kisiel w proszku, nabiera ciekawego koloru :-) polecam, placek naprawde bardzo dobry :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolianna 12 stycznia 2010 tego ciasta nigdy nie odmawiam:)a juz na pewno kiedy zrobi je moja babcia:)
tylko babcia nie dodaje orzechow, a dzem koniecznie z czarnej pozeczki wymieszany pol na pol z powidlami sliwkowymi- wtedy jest najlepsze:)
goraco polecam!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń