Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proporcja na wysoką prostokątna blachę UWAGA : ciasto za każdym razem wychodzi inne jest bardziej kruch.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34291
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 165
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34291
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 165
Składniki
Mąka + żółtka + proszek do pieczenia + margaryna. Wygniatamy ciasto na jednolitą masę ( tak jak na kruche ciasto). Całość dzielimy na 3 części (1 część pozostawiamy nieco większą gdyż trzeba ją rozłożyć na dno blachy). Rozwałkowanie ciasta jest dość utrudnione ponieważ trzeba rozłożyć go palcami (rozwałkowanie jest niemożliwe)
Po rozłożeniu ciasta na blasze bierzemy się za: (1) do jednej części dodajemy łyżeczkę śmietany i zagniatamy (2) do drugiej części dodajemy łyżkę kakao i zagniatamy Obydwa ciasta dajemy do zamrażalnika i trzymamy tak długo aż zamarznie na tak aby móc go zetrzeć na tarce. Gdy ciasto jest w zamrażalniku ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy 1 szklankę cukru stopniowo dalej ubijając.
(1) największą część ciasta rozkładamy na blachę wysmarowana masłem i wysypaną mąką. (2) na rozłożone ciasto wykładamy dżem (3) na dżem trzemy na tarce ( z dużymi oczkami) ciasto ciemne (4) na ciasto ciemne wykładamy pianę z białek (5) na pianę trzemy ciasto jasne
Ciasto pieczemy około 30-40 min w temperaturze 200 C