Do góry

Desery Przepis na:

Pleśniak

Desery

Autor: lady_jacobina

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 26

Dodano: 01.05.2009

Odsłon: 3512

proporcja na wysoką prostokątna blachę UWAGA : ciasto za każdym razem wychodzi inne jest bardziej kruch.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąka + żółtka + proszek do pieczenia + margaryna. Wygniatamy ciasto na jednolitą masę ( tak jak na kruche ciasto). Całość dzielimy na 3 części (1 część pozostawiamy nieco większą gdyż trzeba ją rozłożyć na dno blachy). Rozwałkowanie ciasta jest dość utrudnione ponieważ trzeba rozłożyć go palcami (rozwałkowanie jest niemożliwe)

  2. Po rozłożeniu ciasta na blasze bierzemy się za: (1) do jednej części dodajemy łyżeczkę śmietany i zagniatamy (2) do drugiej części dodajemy łyżkę kakao i zagniatamy Obydwa ciasta dajemy do zamrażalnika i trzymamy tak długo aż zamarznie na tak aby móc go zetrzeć na tarce. Gdy ciasto jest w zamrażalniku ubijamy pianę z białek na sztywno i dodajemy 1 szklankę cukru stopniowo dalej ubijając.

  3. (1) największą część ciasta rozkładamy na blachę wysmarowana masłem i wysypaną mąką. (2) na rozłożone ciasto wykładamy dżem (3) na dżem trzemy na tarce ( z dużymi oczkami) ciasto ciemne (4) na ciasto ciemne wykładamy pianę z białek (5) na pianę trzemy ciasto jasne

  4. Ciasto pieczemy około 30-40 min w temperaturze 200 C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewka123 13 marca 2010 Ja na warstwę jabłkową ścieram białe ciasto, natomiast na ubite białko - ciasto ciemne. Ciekawiej wtedy wygląda, rzeczywiście jak plesniak.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiek405 12 sierpnia 2009 Do piany z białek można dodać kokosu będzie taki trochę inny smak jak zawsze

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń