Do góry

Desery Przepis na:

PLEŚNIAK

Desery

Autor: nowalijka

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 557

Dodano: 25.09.2010

Odsłon: 24414

Pyszne owocowe, aromatyczne ciasto.

Składniki

  • mąka, 3 szkl
  • margaryna, 1
  • jajka, 5
  • proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • Kisiel, 1
  • śmietana 18 % lub 12%, 2 łyżki
  • cukier, 1i1/2szkl
  • kakao, 3 łyżki (niekoniecznie)
  • śliwki lub jabłka, na oko
  • cynamon, na oko (niekoniecznie)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Margarynę, mąkę, żółtka, pół szkl. cukru, proszek do pieczenia, śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części do jednej dać kakao przesiane (niekoniecznie) i schłodzić w zamrażarce 2 części.

  2. Białym wyłożyć blachę na to dać owoce. Jeśli robię z jabłek daję jeszcze cynamon, albo mieszam z jabłkami albo posypuje na brytfance jak kto woli. Jeśli robię ze śliwek kładę skórką do dołu.. Pod owocami można podsypać odrobiną bułki tartej aby ciasto nie było za bardzo wilgotne.

  3. Owoce przytrzeć ciemnym ciastem lub 2 częścią białego.

  4. Białka ubić na sztywno dodać kisiel i szkl. cukru wymiksować i wylać na ciemne ciasto przytrzeć jasnym.

  5. Piec w piekarniku 40 minut na ok 180 stopniach w termoobiegu. Sprawdzam zapałka..

  6. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

nikola2005 18 czerwca 2012 placek pyszny polecam :) robiłam z dżemem i wiśniami ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolek 04 kwietnia 2012 ok wszystko pasuje ale te ciasta na które dajemy jabłka mają być surowe czy podpieczone , ja podpiekłem i zobaczę jak wyjdzie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Insignia 28 sierpnia 2011 Wygląda pysznie ;) Mam już jeden przepis na pleśniaczka (od koleżanki), ale ten sobie dodam. Zrobię jeden, drugi i porównam :)
Pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Helcia86 28 lipca 2011 mam dwie lewe ręce do pieczenia ale ten przepis wpadł mi w oko, zrobiłam je z marmoladą śliwkową bo nie mialam świeżych owoców i dodałam troche słonych orzeszków bo była ciut za słodka. Przepis jak dla początkującego jest ekstra........bo nie da się nic sknocić :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malga8 01 maja 2011 znam to ciasto, ale dzis zrobilam dokladnie wedlug Twojego przepisu, jedynie zamiast kislu, dodalam budyn smietankowy,,,bardzo dobre to ciasto jest, zawsze sie udaje, polecam...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 24 marca 2011 Ciacho super. Bardzo dawno temu jadłam pleśniaka. Dzięki za przypomnienie przepisu.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

landryna8215 26 września 2010 Ciasto pyszne,często robię je z owocami ze słoika np.w zimę,śliwki,jabłka,wiśnie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 25 września 2010 znam to ciacho też go robię i potwierdzam jest pyszne

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń