Do góry

Przekąski Przepis na:

Płonące banany

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 11.04.2008

Odsłon: 10834

smakowicie podane banany

Składniki

  • 4 małe banany
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 40 ml likieru bananowego
  • 2 pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • 40 ml brandy
  • 2 kumkwaty
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomarańcze pokrój na połówki, wyciśnij z nich sok. Sok wyciśnij także z cytryny. Kumkwaty pokrój w plasterki. Banany obierz i ewentualnie pokrój wzdłuż na połówki. Na patelni stop masło (na średnim ogniu aby się nie przypaliło!). Na nim lekko podsmaż banany (powinny mieć jasny złoty kolor) i kumkwaty. Gotowe owoce wyjmij z patelni, trzymaj w cieple (np. w piekarniku nagrzanym do temperatury około 100°C). 2. Do pozostałego na patelni masła dosyp cukier i podgrzewaj mieszając, aż się skarmelizuje, zalej likierem bananowym i sokami z cytrusów. Zagotuj. Do sosu ponownie włóż banany i w nim podgrzej. Szybko przełóż na ogrzane talerzyki. Polej brandy, podpalić. Serwuj płonące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń