Do góry

Desery Przepis na:

pływający sernik

Desery

Autor: arabeska20

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 29

Dodano: 29.03.2011

Odsłon: 47592

ciasto jest przepyszne

Składniki

  • składniki na ciasto: 1i 1/2 szkl. mąki pszennej,1/2 k.palmy,, 4 żółtka,1-2 cukry waniliowe po 32 g,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • składniki na masę twarogową: 1-1,2 kg twarogu,6 żółtek,, 200 ml oleju kujawskiego,2 budynie waniliowe,
  • 500 ml mleka,10 białek,1 i 1/2 szkl. cukru
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść,aż powstaną "granulki".Ciasto włożyć do lodówki i schłodzić.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia tak,aby z każdego boku papier ten wystawał ponad blachę 2-3 cm.

  2. Ser rozkręcić z żółtkami,powoli dodawać olej,cukry waniliowe,budynie w proszku oraz mleko.Ubić białka na sztywną pianę,dodać cukier.Na blachę wyłożyć ciasto z lodówki.Następnie do masy serowej powoli dodawać ubitą pianę i wszystko dokładnie i ostrożnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Powstanie bardzo płynna masa i tak ma być.Masę wylać na surowy spód.Piec w temp. 180 stopni przez około 60 minut.Zimny sernik polać białym lukrem lub posypać cukrem pudrem.Ten sernik jest najlepszy na drugi dzień i jest to najpyszniejszy sernik na świecie.

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiosna02041972 25 marca 2013 A proszku do pieczenia to się nie daje?,mam ochotę zrobić go na święta

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

qchareczka 22 stycznia 2012 zrobiłam wyszedł FANTASTYCZNY i nie opadł , troche sie bałam że ilość masy serowej nie zmiesci sie w blaszce, ale po to ta zakładka papieru, ja piekłam w 160 st ciut dłuzej PYCHOTA

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivette 25 grudnia 2011 Ten sernik jest naprawdę wspaniały!!! Zrobiłam na święta i wszyscy się zachwycali!:)
Jedyny - to chyba za wysoka temperatura pieczenia..bo ja piekłam w 170^ 45minut i ciasto było już troszkę przypalone..Myślę, że 150^ w zupełności wystarczy ale może to zależy też od piekarnika..
Tak czy siak dziękuję za przepis!:))))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aga2359 07 listopada 2011 Robiłam już wiele serników,ale ten jest najlepszy,po prostu "niebo w gębie"

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monia32 22 października 2011 Rewelacja, przepyszny, miałam obawy co do ilości białek ale tak ma być.Super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

princesa116 21 kwietnia 2011 pani Aniu pycha serniczek , w te święta króluje na każdym stole w mojej rodzinie :):)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń