Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica cielęca z cytryną z piankami „Chamallows Barbecue”

Dania główne

Autor: renata12

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 15

Dodano: 24.03.2009

Odsłon: 1039

Pianki Haribo zaskakują nie tylko lekkością słodyczy, ale również możliwością wykorzystania ich jako dodatku do potraw. Są wyśmienitym urozmaiceniem deserów, ale również dań gorących. Puszyste romby, kostki i kwiatuszki wnoszą do potraw bogactwo pastelowych barw i nutę słodyczy.

Składniki

  • 200g cielęciny pokrojonej w nieduże kawałki
  • 200 g warzyw (por, seler, cebula, pieczarki, marchew)
  • 150 ml śmietany 22%
  • pół kieliszka białego wina
  • skórka otarta z cytryny
  • pianki Haribo „Chamallows Barbecue”
  • olej
  • pieprz i sól do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Warzywa – pora, selera, cebulę i marchewkę - siekamy w kostki i obsmażamy na patelni na oleju. Po kilku minutach przesmażone warzywa polewamy białym winem. Następnie, cały czas mieszając, powoli dodajemy śmietanę.

  2. Kawałki mięsa lekko ubijamy, tak żeby przybrały formę małych kotlecików. Układamy je na patelni, następnie przykrywamy warzywami i polewamy sosem. Smażymy przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. W międzyczasie pianki Haribo „Chamallows Barbecue” układamy na brytfance i wkładamy na 2 minuty do rozgrzanego piekarnika.

  4. Kiedy mięso jest już gotowe układamy je na talerzu, przykrywając pierzynką z warzyw. Całość posypujemy skórką otartą z cytryny. Obok układamy gorące pianki Haribo „Chamallows Barbecue”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń