Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica pod "pierzynką"

Dania główne

Autor: martin171

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 26.07.2008

Odsłon: 2289

polędwica pod śmietanową pierzynka...

Składniki

  • polędwica wołowa, ok.120 g
  • pieczarki, 3-4 sztuki
  • cebula, 1-2 sztuki
  • Jaja, 2
  • zolty ser, (do posypania)
  • sol i pieprz
  • śmietana 36%, 200ml
  • olej
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. cebulę kroimy w grubszą kostkę, a pieczarki przekrawamy na ćwiartki. przesmażamy na rozgrzanym oleju i odstawiamy na bok. Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy do niej żółtka i ubitą pianę z białek przesmażone pieczarki z cebulą i sól, pieprz. wszystko delikatnie mieszamy. polędwicę lekko rozbijamy ręką na grubość ok 1 cm i smażymy po angielsku po dwie minuty z każdej strony, tak aby była krwista wewnątrz. Oprószamy solą i pieprzem. Taką polędwicę układamy na blaszce przykrywamy kopulą z przygotowanej śmietany posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok 200 stopni przez 10 - 15 min. najefektowniej podawać z pomidorkami koktajlowymi

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń