Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwica z bananami w sosie cytrynowym

Dania główne

Autor: sarenka0330

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano: 29.07.2009

Odsłon: 596

szybkie danie, egzotyczny nie zapomniany smak.

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwice kroimy w plastry,sokiem z 1 cytryny skrapiamy obficie i pozostawiamy na 30 minut pod przykryciem. Banany obieramy ze skorki , kroimy na 4 części każdy z nich,.Wyciśnięty sok z drugiej cytryny polewamy banany.

  2. Na rozgrzana patelnie kładziemy masło smażymy polędwice,przekładamy do rondelka,Na tym samym tłuszczu smażymy banany( po 2 min. z każdej strony).

  3. Delikatnie przekładamy je na mięso, dusimy jeszcze 10 min. pod przykryciem. Podajemy z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 30 lipca 2009 a moze to jakas krzyzowka? rozowa krowka z zakreconym ogonkiem ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 29 lipca 2009 Oczywiście, madziak, że nie ma czegoś takiego :) cielęcina to po prostu "młoda wołowina" czyli z krówki/byczka a nie z żadnej świni :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 29 lipca 2009 No własnie mi się też wydaje, że nie ma cieleciny wieprzowej.
Jest chyba tylko cielecina, czyli mięso z młodej krówki lub byczka :P
A może się mylę ???

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 29 lipca 2009 Bez przypraw to smak jest raczej mdły, a nie niezapomniany. Przecież do takiego dania pasuje mnóstwo orientalnych przypraw, aż grzech z nich nie skorzystać! :) A smażenie na maśle jest niezdrowe, bo masło ma niski punkt dymienia i szybko przechodzi w rakotwórczą odmianę trans.
PS. Co to jest "cielecina wiepSZowa"? :P

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń