Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa na zielono

Dania główne

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 28.06.2009

Odsłon: 1278

Bynajmniej kolor nie pochodzi od nieświeżych składników ;)

Składniki

  • polędwica wieprzowa, 2 szt.
  • brokuł, kilka kwiatków
  • papryka zielona, 1 szt.
  • Groszek cukrowy, 10 strączków
  • por, 1 szt
  • czosnek, 1 ząbek
  • Śmietana 30%, 150 ml
  • oliwa, 6 łyżek
  • sól, pieprz, do smaku
  • marynowany zielony pieprz (opcjonalnie), 2 łyżki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso z polędwicy umyć, osuszyć, obrać z błon, pokroić na cieniutkie kotleciki.

  2. Na patelnię wrzucić pokrojony w cieniutkie talarki por (tylko biała część), zmiażdżony ząbek czosnku, wlać 3 łyżki oliwy, podsmażyć. Na zeszklony por i czosnek wrzucić kotleciki z polędwiczek - obsmażyć, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą, żeby nie wystygło.

  3. Na patelnię wlać resztę oliwy - podgrzać i dodać maleńkie kwiatki brokuła - obsmażyć, strączki groszku cukrowego - obsmażyć oraz na końcu pokrojoną w paseczki zieloną paprykę. Podduszać chwilę na mocnym ogniu.

  4. Do warzyw dodać mięso, zalać śmietaną, wymieszać, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wg uznania - można dodać dwie łyżki zmiażdżonych ziaren marynowanego zielonego pieprzu. Podawać np. z kuskusem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń