Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym:D

Dania główne

Autor: Tangerinka

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1319

Dodano: 19.02.2009

Odsłon: 12516

Ciekawy smak:)

Składniki

  • 1 polędwiczka ok. 40 dag/ 3 osoby
  • garść śliwek suszonych
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • śmietana (Rama do gotowania)
  • masło do smażenia, mąka, sól, pieprz, natka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki pokroić ukośnie w 2 centymetrowe kawałki, rozbić pięścią, oprószyć maką. Śliwki namoczyć w winie i odstawić. Kłaść mięso na rozgrzane masło - obsmażyć z obu stron. Do sosu wlać śmietanę, mięso zdjąć z patelni, posolić i popieprzyć, włożyć do podgrzanego sosu i podgrzewać jeszcze kilka minut. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Polędwiczki dobrze smakują z kluskami śląskimi, kopytkami lub z puree ziemniaczanym (na zdjęciu). Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tangerinka 23 lutego 2009 Wertina: Do namoczonych w winie śliwek wlac śmietanę itd... . Przepraszam za nieścisłości ! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń