Do góry

Dania główne Przepis na:

polędwiczki cielęce z sosem chrzanowym

Dania główne

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 3611

Dodano: 12.05.2013

Odsłon: 3599

polędwiczki zrobiłam na patelni grillowej, ale spokojnie można je zrobić na zwykłej patelni :)

Składniki

  • 2 polędwiczki cielęce
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • masło klarowane
  • 2 łyżki chrzanu
  • 200 ml śmietany 30 %
  • olej
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyć i osuszyć. Pokroić je w plastry (ok 2 cm) jak będą zbyt grube to będą się źle rozbijać. Delikatnie polędwiczki rozbić tłuczkiem, posypać pieprzem, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do miseczki na dno nalać odrobinę oleju i położyć plaster polędwicy i tak kolejno trochę oleju i kolejne plastry. Miseczkę z mięsem wstawić do lodówki na ok. godzinę. Polędwiczki smażyć tuż przed podaniem. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Na ostrym ogniu smażyć polędwiczki z obu stron. Gdy polędwiczki będą usmażone dopiero je solimy.

  2. Sos chrzanowy: w rondelku rozgrzać łyżeczkę masła, dodać 2 łyżki chrzanu i mieszać, następnie dodać śmietanę. Sos można zaprawić mąką lub mieszać aż się zredukuje, posolić.

    Na talerze nalać trochę sosu i położyć na nim kilka plastrów polędwicy. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń