Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20683

Dodano: 11.05.2009

Odsłon: 17173

Gdy rodzina narzeka na monotonię obiadów spraw im niespodziankę serwując danie niczym z drogiej restauracji.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż włóż do posolonego wrzątku. Gotuj 20 minut. W tym czasie mocno obsmaż polędwiczki na oleju. Oprósz solą i pieprzem. Zawiń w folię aluminiową, włóż do piekarnika. 150°C.

  2. Marchewki wyszoruj, odetnij nać pozostawiając zielone łodyżki o długości 0,5 cm. Zalej wrzątkiem. Posól, dodaj odrobinę cukru. Gotuj do miękkości. Posiekaną cebulę zeszklij na łyżce masła. Dodaj plasterki pieczarek. Smaż aż odparuje cały płyn. Oprósz mąką, zasmaż. Rozprowadź mlekiem i śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i zielem angielskim. Zagotuj.

  3. Do sosu włóż pokrojoną w plastry polędwicę. Podgrzewaj jeszcze 5 minut. Marchewkę odcedź. Polej resztą stopionego masła, wymieszaj. Osącz ryż. Na talerzach układaj po porcji ryżu, polędwiczek i marchewki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatasur 09 grudnia 2010 A ile trzeba trzymać tą polędwiczkę w piekarniku? Fajny przepis - taki faktycznie z dobrej restauracji :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izis888 16 września 2010 ja sądze że dla osób które dopiero "wchodzą" w gotowanie to jak najbardziej przydatne!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń