Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie śmietanowo-grzybowym

Dania główne

Autor: Kurka_domowa

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 2837

Dodano: 15.08.2009

Odsłon: 23518

Pierwszy raz zajadałam się nimi w restauracji, postanowiłam zrobić coś takiego na niedzielny obiad. Gorąco polecam.

Składniki

  • świeże grzyby, ok 100 dag
  • 2-3 polędwiczki wieprzowe
  • cebula, 2
  • nieduża papryka czerwona
  • posiekana łyżka pietruszki, 1 łyżka
  • śmietana, ok. 3/4 szklanki
  • sól, pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • masło
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki poroić na plastry (ok. 2 cm.), delikatnie rozbić, natrzeć przyprawą do wieprzowiny i wstawć do lodówki.

  2. Większe grzyby kroimy, mniejsze mogą zostać w całości. Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy grzybki, podlewamy wodą (ok szklanką), dusimy do miękkości, można dodać pół kostki rosołowej (grzybowej)

  3. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, dodajemy do miękkich już grzybów razem ze śmietaną. Doprawiamy do smaku.

  4. Kawałki polędwicy smażymy na oleju, przekładamy do sosu i dusimy jeszcze około 10-15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem dodajemy natkę pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń