Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe w ziołowym sosie

Dania główne

Autor: szampanka

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 49

Dodano: 21.05.2008

Odsłon: 8276

Pyszne danie popisowe

Składniki

  • polędwiczki wieprzowe, 2 szt
  • ziola / majeranek, ziola prowansalskie, oregano, tymianek, czosnek granulowany, delicat lub vegeta, po 1 lyzeczce
  • 4 łyżki oleju
  • kubek śmietany lub jogurtu naturalnego
  • do sosu czosnek, pietruszka zielona
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki myjemy i osuszamy papierowym recznikiem. z oleju i przypraw przygotowujemy marynatę i zalewamy poledwiczki. Odstawiamy w chlodne miejsce na ok godziny. Polędwiczki smażymy na silnie rozgrzanym tluszczu ze wszystkich stron na zloty kolor. Przekladamy do naczynia żaroodpornego i wkladamy do piekarnika nagrzanego do ok 200 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos ziolowo / czosnkowy. Do śmietany lub jogurtu dodajemy posiekana zielona pietruszkę, sól pieprz do smaku i czosnek granulowany. Poledwiczki po wyjęciu z piekarmika kroimy w ukośne plastry grubości ok 1,5 cm, układamy na sałacie i polewamy jogurtowym sosem. podajemy z ciepłą bagietką, frytkami, lub talarkami z ziemniaków smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń