Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Dania główne

Autor: Armidia

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 315

Dodano: 18.02.2008

Odsłon: 22270

Wyborne danie na świąteczny obiad lub kolację

Składniki

  • Polędwiczki wieprzowe - po 1 na osobę
  • Kurki świeże lub mrożone
  • Kwaśna śmietana - najlepiej 22% - 1 opakowanie
  • mała cebula
  • Szklanka bulionu grzybowego z kostki
  • oliwa
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • Kilka gałązek natki z pietruszki
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, pokroić w ukośne plastry grubości ok. 2,5 cm. Lekko rozbić drewnianym tłuczkiem, posolić, popieprzyć, zalać oliwą, wymieszać i wstawić do lodówki – najlepiej na całą noc. Kurki świeże umyć pod bieżącą wodą, oczyścić, większe przekroić na pół, wrzucić na wrzącą osoloną wodę, gotować 7-10 minut, odcedzić. Mrożone grzyby wrzucić na osolony wrzątek, poczekać aż się zagotują, gotować 3-5 minut, odcedzić, przestudzić. Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę masła i łyżkę oliwy, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać odsączone i przestudzone kurki, można podlać kilkoma łyżkami bulionu, ale ostrożnie, bo kurki i tak puszczą sok w trakcie smażenia. Grzyby dusimy na małym ogniu około 20 – 25 minut, następnie zdejmujemy patelnię z ognia, powoli dodajemy całe opakowanie śmietany uważając, żeby się nie zwarzyła. Stawiamy patelnię z powrotem na małym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagotowujemy. Jeśli sos jest zbyt gęsty, podlewamy kilkoma łyżkami bulionu. Polędwiczki wyjmujemy z oliwy i układamy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej). Smażymy krótko na dosyć silnym ogniu, kilkukrotnie przekładając na obie strony. Usmażone polędwiczki wykładamy na ogrzane talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki i natychmiast podajemy. Wybornie smakują z kopytkami i zieloną fasolką szparagową z wody. Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń