Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa inaczej

Zupy

Autor: abigail

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 49

Dodano: 05.09.2008

Odsłon: 2714

Zupka pomidorowa ze śródziemnomorkim smakiem

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. w metalowym rondelku rozgrzać łyżkę oliwy. Wycisnąć do niej czosnek. Zasypać ziołami, wlać pomidory z puszki lub dodać pokrojone w kostkę świeże i obrane ze skórki. Smażyć mieszając, aż z pomidorów zrobi się prawie jednolita masa. Można rozetrzeć drewnianą łopatką, żeby było szybciej. Nastawić wodę w około 3 L garnku (3/4 garnka) Wsypać wegete lub inną przyprawę. Pod koniec gotowania zupy można dosypać aby była wystarczająco słona. Ja dodaję małą garść suszonych warzyw, ale nie jest to obowiązkowe. Gdy woda zacznie wrzeć, wlać zawartość rondelka i zamieszać. Gotować ok 10 minut. W kubku rozrobić mąkę, jogurt/śmietanę i koncentrat (gdy używamy świeżych pomidorów, koncentratu należy dać więcej), zabielić zupe, zagotować 3 minuty i gotowe. Podawać z makaronem lub pierożkami (np. tortellini) posypaną świeżą drobniutko posiekaną natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń