Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym przypadku upiekłam bułeczki z dziurką. Można oczywiście "bez" i wówczas traktować je jako normalne pieczywo. Pysznie smakują z wędzonym boczkiem lub zwyczajnie z masełkiem.
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 545
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 476
Szybka i smaczna
Odsłon: 8878
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 138
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 545
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 476
Szybka i smaczna
Odsłon: 8878
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 138
Składniki
Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać cukier i część mąki. Sporządzić zaczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Do dojrzałego zaczynu dodać jajka, sól, przecier pomidorowy i resztę mąki. Wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodzić od ręki, w trakcie dodać jeszcze roztopioną margarynę i pokrojone oliwki. Gotowe, wyrobione ciasto ponownie zostawić do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta uformować 12 kulek. Każdą z nich spłaszczyć i w każdej zrobić otwór trzonkiem warzechy. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika (200st), piec około 40 minut. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Smacznego.