Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidory faszerowane dynią

Dania główne

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20667

Dodano: 13.05.2009

Odsłon: 1643

Pyszne i oryginalne danie,z pewnością przypadnie Wam do gustu. Doskonały obiad na upalne dni.

Składniki

  • pomidory, 4 sztuki
  • dynia bez skóry i pestek, 0,3 kg
  • czosnek, 2 ząbki
  • pierś z kurczaka, pół
  • świeże oregano, 1 łyżka
  • masło, 2 łyżki
  • olej do smażenia, kilka łyżek
  • sól, pieprz, do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w kostkę i przesmażyć na lekko rozgrzanym maśle, dusić na wolnym ogniu, aż zacznie mięknąć. Czosnek pokroić w plasterki, pierś z kurczaka w paski. Z pomidorów odkroić wierzch i usunąć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego do 200 o C piekarnika nastawionego na funkcję grill.

  2. W tym samym czasie na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek, dodać go do przesmażonej dyni i na tym samym tłuszczu usmażyć na złoty kolor pierś z kurczaka, oprószyć solą i pieprzem. Na patelnię do kurczaka wrzucić dynię i czosnek, zagrzać i połączyć z oregano. Gotowym farszem nadziewać zapieczone pomidory, dekorować listkami oregano, podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń