Do góry

Przekąski Przepis na:

Pomidory faszerowane szynką

Przekąski

Autor: Elifia

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 4322

Dodano: 01.03.2008

Odsłon: 716

Pomidory wypełnione pysznym nadzieniem z szynki i jajek, przybrane gałązkami natki pietruszki, są szczególnie smaczne pod koniec lata.

Składniki

  • 8 pomidorów
  • 8 plasterków szynki
  • 4 jajka
  • 8 łyżeczek majonezu
  • kilka gałązek natki pietruszki
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ugotować na twardo, a po ich ostudzeniu pokroić w drobną kostkę. Szynkę również pokroić w kostkę i wymieszać z jajkami.

  2. Pomidory umyć, ściąć z nich wierzchy, wydrążyć miąższ i przetrzeć go przez sitko na sok.

  3. Majonez włożyć do miseczki, rozetrzeć go z sokiem z pomidorów, uważając, by nie zrobił się zbyt wodnisty. Następnie dodać pokrojoną szynkę i jajka, dokładnie wymieszać.

  4. Wydrążone pomidory wypełnić nadzieniem z miseczki. Przybrać gałązkami natki, po czym nałożyć lub przymocować wykałaczkami wierzchy pomidorów. RADA: Najłatwiej pomidory wydrąża się za pomocą specjalnej okrągłej łyżeczki. Przy zakupie pomidorów (do faszerowania) należy wybrać owoce w pełni dojrzałe, twarde i równomiernie ubarwione.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń