Do góry

Przekąski Przepis na:

Pomysłowe grzanki

Przekąski

Autor: zanet184

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 32

Dodano: 13.01.2010

Odsłon: 1780

Danie na szybką kolację lub awaryjna potrawa na przyjęcie nieoczekiwanych gości

Składniki

  • jajka, 8 szt
  • bułka wrocławska lub bagietka, 1 szt
  • olej lub masło do smażenia
  • sól, pieprz
  • zielona sałata, 8 lisci
  • pomidorki koktajlowe, 8 szt
  • natka
  • szczypiorek do dekoracji
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułkę (warto wykorzystać czerstwą) pokroić na dosyć grube kromki. Usunąć miękkie środki, pozostawiając ok. 1-2 cm warstwę miąższu przy skórce (pozostały ususzyć w piekarniku, potem zetrzeć na bułkę tartą)

  2. Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Na rozgrzany tłuszcz włożyć przygotowane koła z bułki. Usmażyć je na złoty kolor z jednej strony, obrócić na drugą. Do środka każdego koła wbić jajko. Smażyć do momentu, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną jeszcze płynne (można na chwilę nakryć przykrywką). Oprószyć solą i pieprzem

  3. Talerze wyłorzyć liśmi sałaty, łopatką ostrożnie zdjąć grzanki i ułożyć na talerzach. Każdą porcję dekorować pokrojonymi na połówki pomidorkami oraz natką i szczypiorem. Od razu podawać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń