Do góry

Napoje Przepis na:

Poncz herbaciany

Napoje

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20675

Dodano: 21.03.2008

Odsłon: 7781

1 porcja: 200 kcal.

Składniki

  • 2 torebki herbaty malwowej
  • po 1 pomarańczy i cytrynie
  • butelka (0,7 l)białego wina
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 6 gwiazdek anyżu
  • 10 dag rodzynek
  • 6 patyczków z cukrem kandyzem.
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Herbatę zalej 1 l wrzątku i odstaw na kilka minut, aby dobrze się zaparzyła. W tym czasie sparz cytrusy, pokrój w plastry. 2. Z mocnego naparu wyjmij torebki herbatki. Do herbaty włóż plasterki cytrusów. Wlej wino lub sok winogronowy, dodaj cukier waniliowy oraz cynamon, gwiazdki anyżu i rodzynki. Całość ponownie krótko (do pierwszego wrzenia) zagotuj. 3. Gotowy poncz rozlej do sześciu filiżanek. Do każdej podaj patyczki cukrowe lub kostki grubego brązowego cukru kandyzu. Do ponczu możesz też dodatkowo włożyć plasterek suszonego jabłka lub cienko obraną skórkę z jabłka, która dodatkowo zaromatyzuje napój.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Elifia 22 marca 2008 Mniam... uwielbiam Poncz, szczególnie herbaciany:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń