Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Południowoafrykański tradycyjny przysmak. Twierdzi się, że danie pochodzi od holenderskich kolonizatorów, którzy przywieźli ze sobą ciężkie, żeliwne garnki. "Potjie" oznacza mały garnek, rondelek natomiast "kos" to jedzenie, co w wolnym tłumaczeniu można rozumieć jako danie jednogarnkowe. Tradycyjnie potjiekos przyrządzone były na powietrzu, na ognisku. Obecnie konserwatywną tradycję coraz częściej zastępuje praktyczny modernizm, choć w RPA narodowe święta obchodzi się urządzając pikniki z potjiekos pod gołym niebem.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 260
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Do dużego, głębokiego garnka dodajemy oleju i czekamy aż zrobi się bardzo gorący. Wrzucamy pokrojone cebule oraz mięso. Dodajemy pieprz, mieszamy i czekamy aż się zarumieni. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, dodajemy liście laurowe, nieco soli i u góry posypujemy ryżem/pieczywem/mąką. Celem tego jest "zamknięcie" temperatury i pary wewnątrz kociołka. Dzięki temu para wewnątrz posłuży nam do duszenia warzyw. Pamiętajmy, że nie używa się pokrywki. Tradycyjnie potjiekos się nie miesza! To odróżnia to danie od innych dań jednogarnkowych. Czekamy ok. 40-60 min. Danie gotowe, podawać na gorąco z pieczywem lub ryżem. Smacznego!