Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamarynowana pierś z kurczaka, z pieczarkami i cukinią duszona w białym winie, po prostu rewelacja:)
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 42
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 61
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 27
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 42
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 61
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 27
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 99
Składniki
Mięso płuczemy i tniemy na paski. Sporządzamy marynatę z: 3 łyżek oliwy, soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu,, 3 łyżeczek przyprawy do kurczaka, 2 łyżeczek tymianku. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cukinię myjemy i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebule. Szklimy 5 minut i dodajemy pieczarki, posypujemy odrobiną soli morskiej, mieszamy i smażymy ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię i ponownie odrobinę solimy, a aby puściła sok. Smażymy z pieczarkami kolejne 10 minut, mieszając co jakiś czas.
W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię teflonową i wlewamy mięso wraz z marynatą. Smażymy po około 5 minut z każdej strony.
Podsmażone mięso dodajemy do warzyw i zalewamy winem. Dusimy około 15 minut bez przykrycia, aby alkohol nieco odparował. Później dodajemy 1 łyżeczkę tymianku, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 1 łyżkę mąki, aby sos nieco zgęstniał. Zakrywamy pokrywką i dusimy jeszcze około 10-15 minut.
Zaparzamy kuskus wodą z odrobiną vegety. Wykładamy na talerz, dodajemy potrawkę i gotowe. SMACZNEGO:)