Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka egzotyczna

Dania główne

Autor: Poziomka

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5462

Dodano: 20.06.2008

Odsłon: 24176

Dziecko słabo zaopatrzonej lodówki :). Rewelacyjnie smakuje serwowane na kuskusie.

Składniki

  • piersi kurczaka lub schab b/k, ok 500 g
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 5-6 fig
  • garść rodzynek
  • konfitura pomarańczowa, 3-4 łyżki
  • nalweka pigwowa (lub inna o żółtawym kolorze), ok 50 ml
  • Fit up energetyczny (opakowanie)
  • curry, szafran, sól, pieprz, po szczypcie
  • śmietana, 3-4 łyżki
  • masło
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w cienkie paseczki, wkładamy do miseczki, do której dodajemy kolejno konfiturę pomarańczową, nalewkę, Fit up, sól i pieprz - dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 min. do lodówki. Marchewki obieramy, kroimy w cienkie paseczki, odkładamy na talerz. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Figi kroimy w paseczki, rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kurczaka z sosem - smażymy. Po 5 min. dodajemy marchewkę i cebulkę - dalej smażymy na małym ogniu. Po chwili dorzucamy figi i odsączone rodzynki. Doprawiamy szafranem i curry. Pod koniec "zaciągamy" śmietanką, dokładnie mieszamy, chwilę jeszcze dusimy, po czym wykładamy na ryż lub kuskus.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń