Do góry

Przekąski Przepis na:

Potrawka grzybowa

Przekąski

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 20670

Dodano: 04.04.2008

Odsłon: 5340

Pomysł na grzyby.

Składniki

  • 75 dag mieszanych grzybów (np. podgrzybków, kurek, ew. pieczarek)
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek dymki
  • 30 dag kolorowej papryki
  • 25 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki masła
  • po 1 łyżeczce curry i mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby oczyść, pokrój na kawałki. Obierz cebule i czosnek, posiekaj. Papryki przekrój wzdłuż. Usuń środki z pestkami. Strąki opłucz wraz z dymkami potnij na kawałki. Fasolkę oczyść. Wrzuć do wrzącej, posolonej wody. Gotuj 2 minuty. Odcedź. 2.Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć czosnek i cebulę. Usmaż na szklisto. Dołóż grzyby. Mieszając smaż razem ok. 7 minut. Oprósz curry i mąką, zasmaż. Na patelnię wlej szklankę wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem jeszcze 8 minut. Dolej śmietankę. Przypraw do smaku sosem sojowym i miodem. Duś kolejne 5 minut. 3.Na drugiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć przygotowane uprzednio warzywa. Smaż 6 minut. Dołóż do grzybów. Mocno podgrzej. Potrawkę przypraw solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń