Do góry

Dania główne Przepis na:

potrawka z brukselki i boczku

Dania główne

Autor: cytrynka

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 192

Dodano: 04.12.2007

Odsłon: 3412

ciekawa, acz nietypowa propozycja obiadowa

Składniki

  • czosnek, 2-3 ząbki
  • brukselka, 250 g
  • boczek, 5-6 dużych plastrów
  • białe wino
  • sól, pieprz
  • parmezan, do posypania
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oczyścić i przekroić na pół brukselki, usuwając białe części. Pokroić boczek w małe plasterki i podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni, razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Gdy boczek się przyrumieni dodać brukselki i posolić do smaku, jeśli potrzeba. Przykryć i gotować 5-8 min, aż brukselki przyrumienią się i zmiękną. Dodać odrobinę białego, wytrawnego wina do rondla i delikatnie mieszać. Zostawić na chwilę na ogniu, aby płyn wyparował. Podawać posypane parmezanem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gvlba 14 stycznia 2010 Identyczne zdjęcie ma BANNY tylko inaczej się nazywa

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń