Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i proste danie wymyślone przez faceta :-)
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34498
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 341
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 215
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34498
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 176
Składniki
Podudzia myjemy i kroimy w kostkę lub paski wycinając przy tym wszystkie kości i chrząstki. Pokrojonego indyka mieszamy z jedną łyżeczką przyprawy do gyrosa, łyżeczką kurkumy, łyżką sosu sojowego, łyżeczką czosnku niedźwiedziego, lub czosnek w proszku(pół łyżeczki), szczypta soli i pieprzu oraz łyżeczka papryki słodkiej. Skropić oliwą i dobrze wymieszać. Smażyć na maśle klarowanym aż mięso się zrumieni i lekko zmięknie.
Usmażonego indyka przełożyć do garnka a na patelni w pozostałym masełku podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka, czosnek przeciśnięty przez praskę (około 2 ząbki), paprykę czerwoną pokrojoną w paski, oraz jabłko obrane ze skórki i przekrojone na cztery części bez gniazd. Posypać łyżeczką pieprzu cytrynowego. Smażyć 2-3 minuty aż cebulka będzie miała złoty kolor. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez kolejne 2-3 minuty intensywnie mieszając, po czym dodajemy łyżkę musztardy rosyjskiej i łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i przełożyć do garnka z indykiem. Dolać około 3/4 szklanki przegotowanej wody. Dusić przez około 30-40min aż mięso zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem (według uznania). Podawać z ryżem lub kaszą jęczmienną. Smacznego!!