Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z żołądków

Dania główne

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 6198

Dodano: 19.10.2009

Odsłon: 31859

typ: danie jednogarnkowe

Składniki

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 kg żołądków z drobiu
  • 4 pomidory kiszone
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki zwykłej
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 duże pietruszki - korzeń
  • sól, pieprz, majeranek , ziele ang., liść laurowy
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pieczarki ( małe w całości , duże na pół) i pokrojoną w kostkę cebulę posolić, usmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju w dość dużym garze ( przynajmniej 5 l), przełożyć do miski.

  2. W tym samym garze na oleju przyzelić ( mocno zesmażyć -uwaga będzie pryskać) żołądki pokrojone na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Nastepnie zalać mięso 2 litrami wody, przyprawić i dusić 1,5 h pod przykryciem na małym ogniu.

  3. Następnie : obraną pietruszkę pokroić w kostkę (ok.1 cm), pomidory bez skórki podziabać widelcem - wrzucić do gara z żołądkami i gotować razem ok. 10 min, następnie dodać pieczarki i przecier pomidorowy - zagotować.

  4. Danie zagęścić śmietaną roztrzepaną wraz z maką w niewiellkiej ilośći zimnej wody, ewentualnie doprawić.

  5. Teraz radzę uzbroić się w cierpliwość, gdyż danie znacznie lepiej smakuje po 2-3 dniach leżakowania w lodówce. Samcznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sugarspice 26 stycznia 2010 bardzo lubie zoladki kurze jesli sa dobrze zrobione :) zwykle jadlam z mieszanka warzywna w jasnym sosie, rowniez najpierw je obgotowuje w wodzie a pozniej kroje w paseczki i dodaje do reszty.Czas sprobowac z pieczarkami i pomidorami!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń