Do góry

Przetwory Przepis na:

Powidła śliwkowe, nie przypalające się !

Przetwory

Autor: wojtek1

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 35

Dodano: 08.09.2009

Odsłon: 24235

nie trzeba stać przy rondlu!

Składniki

  • śliwki węgierki, bez pestek, 5 kg
  • cukier, 1 kg
  • ocet spirytusowy 10%, 3 łyżki
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W naczyniu w którym powidła będą smażone ( ja uzywam tzw. jajo-rondel ) wydrylowane śliwki mieszam z 1 kg cukru i 3 łyżkami octu 10%, pozostawiam przykryte na 12 godzin Po tym czasie rondel wstawiam bez przykrycia na gaz, po zagotowaniu się śliwek gaz należy zmniejszyć, żeby spokojnie się gotowały i odparowywały nadmiar soku. Gotujemy 7 godzin! A teraz UWAGA!!!: Na czym polega niezwykłość tego sposobu: pod żadnym pozorem NIE WOLNO MIESZAĆ powideł podczas gotowania, jeszcze raz podkreślam : NIE WOLNO !!! bo natychmiast się przypalą! Nie mam zielonego pojęcia na czym polegają te "czary - mary", ale sposób ten wypróbowałem w ubiegłym roku i przysięgam, ani śladu przypalenizny! A pamiętam w poprzednich latach ile czasu trwało smażenie powideł, ile mieszanie, a i tak zawsze rondel wymagał szorowania. Dziwne?...... też tak uważam, chętnie poznałbym tajemnicę tego zjawiska, jeżeli ktoś zna odpowiedź na tę zagadkę. Pozdrawiam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 21 października 2010 Słyszałam o tym,ale nie wiedziałam dokładnie, teraz już wiem i zabieram do ulubionych -)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

klaudyna1957 16 września 2009 Ja nie znam, ale jesteś czepialski ha ha, nie gniewam się już nie ma wrzasku i siku.pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń