Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne powidła, usmażone bez większego wysiłku. Nadają się do kanapek, ciasta lub nadzienia np. do pączków...
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1034
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 206
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 395
Składniki
Przygotować duży emaliowany garnek (bez obicia emalii w środku)...
Następnie na suche dno wsypać część cukru, potem kolejno umyte i bez pestek połówki śliwek...
Taką czynność powtarzać na zmianę - cukier, śliwki, cukier, śliwki itd, aż wypełnimy cały garnek, bądź część garnka, w zależności ile mamy śliwek...
Tak przygotowany garnek ze śliwkami i cukrem - wstawiamy na bardzo mały ogień i dusimy na kuchence - lub wstawiamy do piecyka na 1- program...
Garnek raczej nie przykrywamy, bo pokrywka nie pozwala dobrze odparowywać wodę, zawartą w śliwkach...
NAJWAŻNIEJSZA UWAGA - BROŃ BOŻE MIESZAĆ ŁYŻKĄ LUB CZYM KOLWIEK SMAŻONE ŚLIWKI!!!
W TRAKCIE SAMAŻENIA ABSOLUTNIE NIE WOLNO MIESZAĆ OWOCÓW... JEŻELI, CHOĆ RAZ ZAMIESZAMY, TO JUŻ MUSIMY PILNOWAĆ DO KOŃCA I MIESZAĆ, BO INACZEJ SIĘ PRZYPALĄ I WTEDY JUŻ BĘDZIE PO WYŚMIENITYM SMAKU POWIDEŁ...
JEŻELI NIE MAMY ZBYT DUŻO CZASU, MUSIMY GDZIEŚ WYJŚĆ, TO ŚMIAŁO MOŻEMY WYŁĄCZYĆ GAZ LUB PIECYK - TYLKO NIE WOLNO NIC A NIC MIESZAĆ. PO POWROCIE DO DOMU PONOWNIE MOŻEMY WŁĄCZYĆ GAZ LUB PIECYK I DALEJ SPOKOJNIE NIECH SIĘ SMAŻĄ NAM ŚLIWKI...
JEŻELI PO KILKU GODZINACH SPRÓBUJEMY ŁYŻECZKĄ, ŻE POWIDŁA SĄ JUŻ DOBRE, TO NALEŻY TYLKO JE PRZEŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I ODSTAWIĆ W CIEMNE MIEJSCE...
MOŻNA TEŻ JESZCZE GORĄCE POWIDŁA PRZETRZEĆ PRZEZ SITO, ABY POZBYĆ SIĘ SKÓREK. JA JEDNAK NIE POLECAM, BO SKÓRKI SĄ PRAWIE ROZGOTOWANE I SMACZNE...