Do góry

Przetwory Przepis na:

POWIDŁA ZE ŚLIWEK

Przetwory

Autor: halinkakp

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 11

Dodano: 14.05.2009

Odsłon: 9739

Bardzo smaczne powidła, usmażone bez większego wysiłku. Nadają się do kanapek, ciasta lub nadzienia np. do pączków...

Składniki

  • Śliwki węgierki lub inne śliwki podobne..., Dowolna ilość...
  • cukier, Według uznania...
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować duży emaliowany garnek (bez obicia emalii w środku)...

  2. Następnie na suche dno wsypać część cukru, potem kolejno umyte i bez pestek połówki śliwek...

  3. Taką czynność powtarzać na zmianę - cukier, śliwki, cukier, śliwki itd, aż wypełnimy cały garnek, bądź część garnka, w zależności ile mamy śliwek...

  4. Tak przygotowany garnek ze śliwkami i cukrem - wstawiamy na bardzo mały ogień i dusimy na kuchence - lub wstawiamy do piecyka na 1- program...

  5. Garnek raczej nie przykrywamy, bo pokrywka nie pozwala dobrze odparowywać wodę, zawartą w śliwkach...

  6. NAJWAŻNIEJSZA UWAGA - BROŃ BOŻE MIESZAĆ ŁYŻKĄ LUB CZYM KOLWIEK SMAŻONE ŚLIWKI!!!

  7. W TRAKCIE SAMAŻENIA ABSOLUTNIE NIE WOLNO MIESZAĆ OWOCÓW... JEŻELI, CHOĆ RAZ ZAMIESZAMY, TO JUŻ MUSIMY PILNOWAĆ DO KOŃCA I MIESZAĆ, BO INACZEJ SIĘ PRZYPALĄ I WTEDY JUŻ BĘDZIE PO WYŚMIENITYM SMAKU POWIDEŁ...

  8. JEŻELI NIE MAMY ZBYT DUŻO CZASU, MUSIMY GDZIEŚ WYJŚĆ, TO ŚMIAŁO MOŻEMY WYŁĄCZYĆ GAZ LUB PIECYK - TYLKO NIE WOLNO NIC A NIC MIESZAĆ. PO POWROCIE DO DOMU PONOWNIE MOŻEMY WŁĄCZYĆ GAZ LUB PIECYK I DALEJ SPOKOJNIE NIECH SIĘ SMAŻĄ NAM ŚLIWKI...

  9. JEŻELI PO KILKU GODZINACH SPRÓBUJEMY ŁYŻECZKĄ, ŻE POWIDŁA SĄ JUŻ DOBRE, TO NALEŻY TYLKO JE PRZEŁOŻYĆ DO WYPARZONYCH SŁOIKÓW I ODSTAWIĆ W CIEMNE MIEJSCE...

  10. MOŻNA TEŻ JESZCZE GORĄCE POWIDŁA PRZETRZEĆ PRZEZ SITO, ABY POZBYĆ SIĘ SKÓREK. JA JEDNAK NIE POLECAM, BO SKÓRKI SĄ PRAWIE ROZGOTOWANE I SMACZNE...

Twoje notatki do przepisu

Kto głosował? Kto gotuje?

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń