Do góry

Desery Przepis na:

Poznańskie rogale mojej Babci Jadzi

Desery

Autor: maciejka

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2155

Dodano: 10.11.2009

Odsłon: 3619

To jest przedwojenny przepis, już nie żyjącej babci Jadzi. Ciasto - klasyczne, ale to NADZIENIE!!!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować (bez soli!!!). Odcedzić, od razu przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostygnięcia.

  2. Podgrzać leciutko połowę mleka. Rozetrzeć drożdże z cukrem i solą - dodać do mleka, Postawić w ciepłym miejscu, aż zrobi się zaczyn. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko i stopioną, ostudzoną margarynę oraz resztę mleka. Dodać wyrośnięty zaczyn - wyrobić ciasto - najlepiej ręką, do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. (W razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać mleka - powinno mieć zwartą, elastyczną konsystencję). Następnie opruszyć delikatnie mąką, miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i wstawić do lodówki na godzinę.

  3. Ostudzone ziemniaki rozetrzeć w misce z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Proporcje cukru pudru i olejku można dobrać do własnych upodobań. Dodać rozdrobnione bakalie i wymieszać.

  4. Po godzinie wyciągnać ciasto z lodówki, rozwałkować, wycinać trójkąty, nakładać masę "marcepanową" i zwijać w rogaliki. Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w nagrzanym do 175 st. piekarniku na złoty kolor.

  5. Po upieczeniu i ostygnięciu smarować lukrem (cukier puder roztarty z odrobiną wody) i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 12 listopada 2010 Wczoraj robiłłam rogale, były tak pyszne, że zostało juz tylko kilka :-) ciasto robiłam tez według Twojego przepisu, bo kiedy robię ze swojego sprawdzonego, to też ciasto mocze jakis czas w zimnej wodzie, więc nie bałam się tej lodówki :-). Do nadzienia dodałam tez trochę masy makowej z puszki, po prostu rewelacja, wszyscy się zachwycali. pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbarina 14 listopada 2009 Ja zrobiłam tradycyjne ciasto nie wkładałam do lodówki ale to nadzienie jest super smakuje jak marcepan nikt nie wiedział że to ziemniaki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 12 listopada 2009 Właśnie, jak tak samo sie zastanawiałam... Przecież wyrośnięte drożdże nie lubią zimna. Po prostu zrobie ciasto jak zwykle, ale masa musi być świetna, pomysłowa... Już dodałam do ulubionych. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 11 listopada 2009 Bardzo ciekawy przepis, tylko dziwi mnie, że zrobione drożdżowe ciasto wstawiamy do lodówki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 11 listopada 2009 Masę na pewno wypróbuję. Ciekawe... ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

atfreya-maya 11 listopada 2009 na pewno spróbuję, niezwykły pomysł na masę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń